Το άρθρο είναι αναδημοσιεύση από το www.autotriti.gr και σας το παρουσιάζουμε αυτούσιο .

Περπατήστε στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, νοιώστε τη νοσταλγία στην παλιά αγορά, επισκεφθείτε τα σπουδαία μουσεία… Όπως και να έχει η πόλη της δυτικής Μακεδονίας άλλοτε μυστηριώδης και μελαγχολική, άλλοτε ζωντανή και νεανική, εκπέμπει πάντα μια ακαταμάχητη γοητεία.



Ίχνη του δραστήριου παρελθόντος θα ανακαλύψετε σε πολλά σημεία της σύγχρονης πόλης, στις γειτονιές του Σακουλέβα ποταμού, στα μουσεία, στην παλιά αγορά και στα εργαστήρια των καλλιτεχνών. Όμως η Φλώρινα με τους 15.000 κατοίκους είναι μια σύγχρονη πόλη με άριστες υποδομές, άφθονες επιλογές στο φαγητό και τη διασκέδαση που καθώς βρίσκεται κοντά σε αξιόλογους προορισμούς μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο για αξέχαστες εκδρομές, σε έναν τόπο όπου η φύση είναι στις καλύτερες στιγμές της.

10.-Συναντήστε την παράδοση στο τελευταίο χωριό του Νομού

Τα κτήρια και τα σοκάκια στο χωριό Ψαράδες είναι χτισμένα εξολοκλήρου από πέτρα. Εκεί θα δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια γλυκού νερού και θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια βαρκάδα στα Ασκηταριά.

Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας θα βρείτε τον παραδοσιακό οικισμό των Ψαράδων με αξιόλογα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Απολαύστε λιμνίσια ψάρια σε κάποια από τις ταβέρνες και αφήστε την ηρεμία του τοπίου να γαληνέψει την ψυχή σας. Στους δρόμους του χωριού ή ανάμεσα στις καλαμιές της Μεγάλης Πρέσπας είναι πιθανό να δείτε να κυκλοφορεί αμέριμνο το προστατευόμενο είδος μίνι αγελάδας της περιοχής. Αναζητήσετε τους βαρκάρηδες του χωριού για μία βόλτα στα Ασκηταριά, που σκαρφαλωμένα στα βράχια χρησίμευαν ως καταφύγια εξόριστων και ασκητών, και παρατηρήστε τις εντυπωσιακές αγιογραφίες του 12ου και του 14ου αιώνα.

9-.Δείτε την θέα απο τον Αγ. Παντελεήμονα


Πριν χαθείτε στις γειτονιές της Φλώρινας ανηφορίστε ως το ύψωμα του Αγίου Παντελεήμονα για να απολαύσετε την πανοραμική άποψη της πόλης και να προσανατολιστείτε.

Στα πρανή του λόφου έχει έρθει στο φως μετά από ανασκαφές μέρος της αρχαίας πόλης των Ελληνιστικών χρόνων. Ίσως να πρόκειται για την Ηράκλεια Λυγκηστίδα που άκμασε εδώ και πήρε το όνομά της από το μυθικό ήρωα Λυγκέα, ενώ πιθανολογείται ότι καταστράφηκε από φωτιά το 48 π.Χ. Έχουν βρεθεί τμήματα οικοδομικών τετραγώνων που χωρίζονται από κάθετους δρόμους, τείχη κατοικιών, δίκτυο όμβριων υδάτων. Η κατοίκηση της πόλης πιθανόν να ξεκίνησε τον 4ο αι. π. Χ. όμως έχουν ανασκαφεί κεραμικά που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους. Τα αξιόλογα ευρήματα εκτίθενται στο 2ο όροφο του αρχαιολογικού μουσείου της Φλώρινας.

8.-Στο Πισοδέρι για σκι


Οι φίλοι του σκι θα ανηφορίσουν εύκολα από την Φλώρινα στο δασωμένο αυχένα που συνδέει το Βίτσι με το Βαρνούντα, όπου στη τοποθεσία Βίγλα κοντά στο ιστορικό χωριό Πισοδέρι βρίσκεται το μικρό χιονοδρομικό κέντρο σε ύψος 1.650 μέτρων.

Το Χ.Κ. Βίγλας Πισοδερίου βρίσκεται στην θέση Βίγλα και απέχει από την Φλώρινα 18 χλμ και από την Θεσσαλονίκη 178 χλμ. Διαθέτει δύο σαλέ, 4 αναβατήρες, 10 πίστες και λειτουργεί μια νέα πίστα, η μεγαλύτερη σε μήκος στην Ελλάδα (2100μ.) με Ολυμπιακές προδιαγραφές. Σε λειτουργία είναι η ολοκαίνουργια πίστα, Πισοδέρι 2, μήκους 2300μ και πλάτους 50μ. Την πίστα εξυπηρετεί ο καινούργιος διθέσιος αναβατήρας με ενδιάμεσο σταθμό. Η πρόσβαση στο Χ.Κ. Βίγλας Πισοδερίου γίνεται πολύ άνετα μέσω της Εγνατίας οδού (Βέροια - Κοζάνη - Πτολεμαϊδα - Φλώρινα) που είναι και πάλι ανοικτή ύστερα από τις εργασίες που ολοκληρώθηκαν.
Θεωρείται το χιονοδρομικό με την ευκολότερη οδική πρόσβαση στην Ελλάδα.

7.-Φλώρινα – Καστοριά μέσω Βιτσίου


Με αφετηρία τη Φλώρινα θα ανεβείτε εύκολα τις πλαγιές του όρους Βίτσι με προορισμό το ορεινό χωριό Δροσοπηγή (16 χλμ.).

Συνεχίζοντας μπορείτε να βγείτε σε μεγάλο υψόμετρο και να κατηφορίσετε πάντα σε ασφάλτινο δρόμο για Καστοριά μέσα από μια θαυμάσια διαδρομή όπου κυριαρχούν πυκνά δάση οξιάς. Αν ο καιρός είναι ανοικτός θα απολαύσετε την υπέροχη θέα και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

6.- Περιηγηθείτε στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα


Γύρω από αυτόν άρχισε να χτίζεται η πόλη, αριστερά και δεξιά στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα διασώζονται κτήρια από την Τουρκοκρατία έως και την περίοδο του μεσοπολέμου.

Κατά μήκος του Σακουλέβα απλώνεται η λιθόστρωτη λεωφόρος Ελευθερίας, σίγουρα ο πιο όμορφος και χαρακτηριστικός δρόμος της πόλης. Τα σπίτια που θα δείτε δεξιά κι αριστερά του ποταμού είναι ικανά να σας εντυπωσιάσουν. Μια ατέλειωτη σειρά από παλιά αρχοντικά με έντονα χρώματα, νεοκλασικής και ντόπιας μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένα τα περισσότερα κατά την ταραγμένη περίοδο του Μεσοπολέμου, στολίζουν τις όχθες του ποταμού.
Ανάμεσά τους θα βρείτε κάποια από τα καλύτερα καφέ στη Φλώρινα, με τραπεζάκια έξω που τα πρωινά γεμίζουν από νέους -και όχι μόνο- απολαμβάνοντας τον ήλιο παρέα με τον κελαρυστό ήχο του ποταμού.


5.-Για παρατήρηση πτηνών στην Λίμνη Ζάζαρη


Στη λίμνη φωλιάζουν 141 είδη πτηνών, ανάμεσά τους αρκετά είδη ερωδιών και μερικά από τα πιο σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα.

Η μαγευτική λίμνη Ζάζαρη ή μικρολίμνη παραμένει ακόμα άγνωστη για πολλούς ταξιδιώτες, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Βορείου Ελλάδας. Ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και θεωρείται από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας.

Είναι μία αβαθής λίμνη γλύκου νερού η οποία παγώνει σύχνα το χείμωνα. Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα νότια του Αετού, στα 602 μέτρα υψόμετρο, και η πρόσβαση γίνεται μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο δασικών δρόμων. Στις όχθες της είναι το Λιμνοχώρι, ο μοναδικός παραλίμνιος οικισμός της περιοχής.

4.Δοκιμάστε το τοπικό φημισμένο κρασί του Αμύνταιου


Η πιο γνωστή πόλη παραγωγής κρασιού της χώρας, το Αμύνταιο έχει τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του.

Η ποικιλία αμπέλου που καλλιεργείται, σχεδόν αποκλειστικά, είναι το ξινόμαυρο, η κυριότερη ερυθρά ποικιλία της Μακεδονίας. Εδώ και καιρό, η Ένωση Αμυνταίου έχει προσθέσει στη γκάμα των οίνων της και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, όπως οι σιρά, μερλό, σαρντονέ, σοβινιόν μπλαν και γκεβιρτζστραμίνερ. Η παραγωγή των αμπελώνων, όσον αφορά το ξινόμαυρο, κυμαίνεται από 7,5 έως 9 τόνους ανά εκτάριο, ενώ για τις ξένες ποικιλίες η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ των 9 και 11 τόνων ανά εκτάριο.
Επίσης η Ε.Α.Σ. Αμυνταίου παράγει τη μοναδική ροζέ σαμπάνια της Ελλάδος.

3.Γνωρίστε την ιστορία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης

Εδώ εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτουν μια ιστορική περίοδο από τους νεολιθικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας χωρίζεται σε τρείς αίθουσες εκθέσεων.Η έκθεση του ισογείου, που οργανώθηκε το 1998 και εγκαινιάστηκε το Μάιο του 1999, περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες. Στην πρώτη, που αναπτύσσεται στην αίθουσα αριστερά της εισόδου, ο επισκέπτης ενημερώνεται για την γεωμορφολογία και ιστορία της περιοχής που καλύπτει σήμερα ο νομός Φλώρινας, από την εποχή της εμφάνισης των πρώτων αρχαιολογικών λειψάνων (5800 π. Χ. περίπου) έως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και για την έως σήμερα αρχαιολογική έρευνα.
Κύριο, ωστόσο, θέμα της εκθεσιακής αυτής ενότητας είναι η δραστηριότητα του ανθρώπου στην προϊστορική εποχή , με την παρουσία ανασκαφικών ευρημάτων και εποπτικού υλικού από τον προϊστορικό οικισμό του Αρμενοχωρίου.
Στις δύο γειτονικές αίθουσες εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα γλυπτικής κυρίως των ρωμαϊκών χρόνων, από διάφορες περιοχές του νομού Φλώρινας.

2.Για ιππασία ανάμεσα στις Οξιές


Το δάσος που αγκαλιάζει το Νυμφαίο αποτελείται από οξιές. Είναι ένα αμιγές δάσος οξιάς του είδους fagus sylvatica, που ευδοκιμεί στις ορεινές περιοχές της βόρειας Ευρώπης με υψόμετρο από 700 έως 1.300 μέτρα.

Η ιππασία είναι μια θαυμάσια επιλογή γα αυτήν την περιοχή αφού του Νυμφαίο διατηρεί 14 θαυμάσιους κέλητες των Άλπεων, έτοιμους να προσφέρουν τη συγκίνηση της ιδιαίτερης αυτής εμπειρίας.
Ο Ιππικός Ομιλος Νυμφαίου διαθέτει όμορφα και ήρεμα ενήλικα άλογα καθώς και πουλάρια της φυλής Χάφλιγκερ από τη Βαυαρία. Υπάχουν διαδρομές τουριστικής ιππασίας ακόμη και για παιδιά ή αρχαρίους στις όχθες της λίμνης Χειμαδίτιδας, σε καταπράσινο τοπίο στο Βίτσι, και καβαλαρίες στη λίμνη Πετρών.

1.Επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου στο Νυμφαίο

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη μέσα από το χωριό και στη συνέχεια μέσα σε δάσος από Οξυές.

Το Νυμφαίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350μ. στο βουνό Βίτσι σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον δασών και λειμώνων με ανοικτή θέα προς το νότο, το ενεργειακό πεδίο Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου και τις τέσσερις λίμνες Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδα.

Στο Νυμφαίο επίσης λειτουργεί το περιβαλλοντικό κέντρο του «Αρκτούρου» οι δράσεις του οποίου σχετίζονται με την περίθαλψη και φιλοξενία ειδών άγριας πανίδας, κυρίως αιχμάλωτες αρκούδες και λύκοι, τα οποία έχουν κατασχεθεί από τους παράνομους κατόχους τους.
Στον Αρκτούρο μπορείτε να ψωνίσετε διάφορα αναμνηστικά και να συμβάλλετε και εσείς στην προσπάθεια τους.


πηγή : www.autotriti.gr