Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει τις καλύτερες ευχές για τη μέρα εορτασμού του Πατροκοσμά, του ‘Αγιου των Σαρακατσάνων κι όλων των ορεινών ποιμένων του τόπου μας!

Παράλληλα είναι και γιορτή της Φλώρινας, με το δεδομένο ότι ο αείμνηστος μακαριστός τοπικός μας ιεράρχης ‘Αγιος Γέροντας Αυγουστίνος Καντιώτης έστησε περικαλλείς Ιερούς Ναούς και μεγάλους Σταυρούς, ένεκα των ορμηνιών του Πατροκοσμά, Χριστός και Ελλάς, που αποτελούν την κύρια κατεύθυνση της Ιεράς μας Μητροπόλεως, στην ακριτική μας Φλώρινα!

Φέτος, το 2016, για λόγους πρακτικής μη ευχέρειας , δεν θα διοργανωθούν οι σχετικές μας εκδηλώσεις , περί της εορτής του Πατροκοσμά, με δεδομένο ότι είναι πρακτικά μη εφικτές 4 θερινές εκδηλώσεις φέτος ( οι 3 ήταν: στην Αγία Τριάδα Φλώρινας, στο Περτούλι Τρικάλων και στη Βίγλα Πισοδερίου Φλώρινας)!

Τουλάχιστον όχι, χωρίς τη δέουσα τοπική στήριξη, αφού οι εκδηλώσεις των σαρακατσαναίων δεν τυγχάνουν( ακόμα ) της τοπικής μείζονος προτεραιότητας, έναντι άλλων τοπικών εκδηλώσεων , με ρητή εξαίρεση την Αντιπεριφέρεια Π.Ε Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Βεβαίως, αυτό που έχει από την 2-5-15, ημέρα της Ιδρυσης του Συλλόγου μας αποκτηθεί , είναι όλο το εύρος της εμπειρίας, σε όλο το φάσμα των τοπικών και των καθαρά σαρακατσάνικων ζητημάτων, παράλληλα με τη διαπίστωση των σημείων που μπορεί καλύτερα να προσφέρει τοπικά και πανελλήνια σε όλο το επιθυμητό εύρος , στην παράδοση, την ιστορία, τον πολιτισμό και το μέλλον του τόπου μας, στα καταστατικά μας πλαίσια και τις εθνικές μας, ορεινές κοινωνικές και θρησκευτικές μας ευαισθησίες, τα καθήκοντα, τις ελπίδες και τα όνειρα των γενεών του γένους μας!

Ο Σαρακατσάνος ( κι ο ένας ακόμα) είναι «σαν τον Σαμψών» , τα μακρυά μαλλιά του είναι οι ορεινές και οι κλέφτικες καταβολές του,τα οποία τα χάνει στους κάμπους!

Οσο καλά και βιωματικά να χορεύει και να τραγουδάει ,τα «άλαλα και τα μπάλαλα» από λεγε ο Πατροκοσμάς είναι περισσότερα! Κι όλο περισσότερα!

Κι ο «διάβολος έχει τα κέρατα στα κεραμίδια» και «στα καλάθια εκεί ψηλά»!

Αντίθετα όσοι ζουν και αγαπούν στα βουνά των προγόνων μας, των ποιμένων και των αρματωλών που δίδαξε ο Πατροκοσμάς γίνονται κι αυτοί κλέφτες κι επαναστάτες , αντάξιοι κι εφάμιλλοι των παλιών καπεταναίων του γένους!

Ο Ελληνας πρέπει να ξαναβρεί την ορεινή και την κλέφτικη, την βιγλατορική του φύση, ακόμα κι αν υστερεί στην ίδια την πρωτογενή παραγωγή , την οποία επίσης πρέπει να αναπτύξει ξανά!

Πάνω από 50% του ελληνικού χερσαίου εδάφους είναι όρη, ανεκμετάλλευτα, σε μια χώρα που χειμάζεται στα χειμαδιά της κρίσης και της απόγνωσης!

Παράλληλα, πρέπει να αναπτύξει όλα τα νέα επαγγέλματα και τις ασχολίες του βουνού και του οροπεδίου, μαζί με όλα τα παλιά!

Η ορειβασία, χιονοδρομία, συνοδοί βουνού, κατασκηνώσεις βουνού, ήμερη και άγρια βουνίσια και λιμναία ορεινή χλωρίδα και πανίδα πρέπει να ξαναγίνουν άμεσες προτεραιότητες του! Κι όχι μόνο!

Οι σαρακατσάνοι (κι ο ένας ακόμα) έχουν υποχρέωση να καθοδηγήσουν ξανά το γένος στα νέα «κλέφτικα λημέρια της ελπίδας» , στις ορεινές ρίζες του γένους !


«Ορεσίβια 2017» λοιπόν , από το επόμενο έτος, πολλές εκδηλώσεις γύρω από το 2ο Αντάμωμα μας , με αλλαγή ημερομηνίας γύρω από την ημερομηνία γιορτής του Πατροκοσμά 24-8-17!
Φαντασμαγορικές , στις παραπάνω αφυπνιστικές παραδοσιακές και ορεινές πατριωτικές καταβολές ! Εξαιρετικής θελκτικής ποικιλλίας και απαράμιλλου κάλλους!
Θα έχουν προηγηθεί πρότερες ορεινές θερινές κατασκηνωτικές εκδηλώσεις περί της 20-7-17, του Προφήτη Ηλία , χωρίς αντάμωμα τότε, λόγω θερινής ραστώνης!
Η παρουσίαση και η τελετή παρουσίασης όσων μαθεύτηκαν τον Ιούλιο του 2017 ( του Αη Λιά) θα παρουσιαστούν τον Αύγουστο 2017( του Πατροκοσμά)!
Για όλα τα παραπάνω θα υπάρξουν μεταγενέστερες ενημερώσεις!