Αντιποίηση Δικηγορικού Λειτουργήματος - Ενέργειες στις οποίες δικαιούνται να προβαίνουν αποκλειστικά και μόνο δικηγόροι

Με την υπ' αρίθμ. 664/2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, πολίτης από τη Φλώρινα δικαιώθηκε σε αγωγή που είχε ασκήσει κατά αυτού Ετερόρρυθμη Εμπορική Εταιρεία με καταστατικό σκοπό την εκτίμηση ακινήτων, η οποία κεκαλυμμένως παρείχε νομικές υπηρεσίες, συνάπτοντας εργολαβικά δίκης σε υποθέσεις απαλλοτριώσεων.

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αρίθμ. 664/2017 έκρινε ότι η επίδικη σύμβαση συνιστά απολύτως άκυρη δικαιοπραξία, λόγω προσκρούσεως σε απαγορευτική διάταξη νόμου και τούτο διότι - σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων - η αντιπροσώπευση εντολέα ενώπιον κάθε Δικαστηρίου, Αρχής, Επιτροπής Ειδικής Δικαιοδοσίας και Πειθαρχικών Συμβουλίων συνιστά έργο που ανήκει σε αποκλειστικά σε Δικηγόρο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ενάγουσα εταιρεία είχε αναλάβει το συνολικό χειρισμό της υπόθεσης του εναγομένου και μάλιστα με παραστάσεις ενώπιον των Δικαστηρίων όλων των βαθμών, σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του ιδιωτικού συμφωνητικού, με την έννοια της παρακολούθησης αυτής σε κάθε στάδιο μέχρι την τελική διεκπεραίωση, που εν προκειμένω ήταν η έκδοση απόφασης Εφετείου σχετικά με τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης των απαλλοτριωθέντων ακίνήτων του εναγομένου, με εξάρτηση μάλιστα τον είδους της αμοιβής της από την έκβαση της εν λόγω δίκης, δεδομένου ότι η αμοιβή της έχει συμφωνηθεί σε ποσοστό επί της επιδικασθείσας από το ως άνω Δικαστήριο οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης.

Πλην όμως, όπως επισήμανε το δικαστήριο, τα ανωτέρω συνιστούν ενέργειες στις οποίες δικαιούνται να προβαίνουν αποκλειστικά και μόνο δικηγόροι, με αποτέλεσμα το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό να τυγχάνει άκυρο.

Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι που απέστειλαν την απόφαση, Γεώργιος Παρασκευάκης και Ελένη Ρώσσου, στην υπόθεση θίγονταν ζητήματα μείζονος σημασίας που αφορούν το θεμέλιο του Κράτους, την απονομή της δικαιοσύνης και τα επαγγελματικά συμφέροντα των Δικηγόρων.

Ολόκληρη την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών 664/2017 μπορείτε να βρείτε εδώ.

πηγή : lawspot.gr