ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την 15-5-2017 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η εσπερίδα για την παιδική κακοποίηση και παραβατικότητα με θέμα "Παιδιά παραβάτες, παιδιά θύματα: Σχολική Διαχείριση, Δικαιικό Πλαίσιο και Εισαγγελική Παρέμβαση", που διοργανώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Φλώρινας, την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, τις Διευθύνσεις και τους Σχολικούς Συμβούλους Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ΕΛΜΕ Φλώρινας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου "Φαίδων", το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα ζητήματα για εκπαιδευτικούς, γονείς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας σχετικά με την προστασία του παιδιού από κακοποιητικές συμπεριφορές και τον χειρισμό του ανήλικου παραβάτη.


Εισηγήτριες της εσπερίδας ήταν η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας, κ. Ευφημία Θ. Τσιράκογλου, η Παιδοψυχίατρος και Διευθύντρια του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», κ. Αναστασία Μπέκα, η Επιμελήτρια Ανηλίκων Φλώρινας κ. Μαρία Παπαδημητρίου και η Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας, κ. Άννα Μπαφίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στον νομό που η Εισαγγελική Αρχή συμμετέχει σε κοινή δράση ενημέρωσης με τους εκπαιδευτικούς φορείς σχετικά με τα φαινόμενα αυτά, των οποίων η αντιμετώπιση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κοινωνία μας. 


Το πρόγραμμα περιελάμβανε τα εξής θέματα:

1. Κακοποίηση - παραμέληση ανηλίκων. Σχολική εγκατάλειψη. Έννοιες και ερευνητικά δεδομένα.
Άννα Μπαφίτη, Υπεύθυνη Σ.Σ.Ν. Φλώρινας

2. Δικαιικό πλαίσιο προστασίας ανηλίκων και αντιμετώπισης του ανήλικου δράστη. Η ειδικότερη συμβολή του Εισαγγελέα στην προστασία της ανηλικότητας.
Ευφημία Θ. Τσιράκογλου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας

3. Παραβατικότητα ανηλίκων. Ο ρόλος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων.
Μαρία Παπαδημητρίου, Επιμελήτρια Ανηλίκων Φλώρινας

4. Εντοπισμός, προσέγγιση και διαχείριση στο σχολικό περιβάλλον του ανήλικου δράστη και του ανήλικου θύματος.
Αναστασία Μπέκα, Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Γ.Ν. Παπανικολάου

Στις εισηγήσεις επισημάνθηκε ότι, θυματοποίηση του ανηλίκου και εκδήλωση από αυτόν παραβατικής συμπεριφοράς είναι έννοιες αλληλοπλεκόμενες και αναδείχθηκε ο ουσιαστικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν η Εισαγγελική Αρχή και η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοποίησης και παραβατικότητας των ανηλίκων. Η υποβολή αναφοράς στην Εισαγγελική Αρχή εκ μέρους του σχολείου για τα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων που υποπίπτουν στην αντίληψη των εκπαιδευτικών συνιστά αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία τους.

Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι κανείς δεν δικαιούται να ασκεί οποιασδήποτε μορφής βία σε βάρος ανηλίκων, ούτε να παραμένει σιωπηλός όταν αντιλαμβάνεται ότι ένα παιδί την υφίσταται, καθώς και ότι, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας είναι η πρόληψη και η φροντίδα για τη σωστή διαπαιδαγώγηση και ανατροφή των παιδιών σε ένα υγιές περιβάλλον που σέβεται τα δικαιώματά τους.

Η συμμετοχή των συμπολιτών μας στην εκδήλωση ανέδειξε το εκτεταμένο ενδιαφέρον για την προστασία της ανηλικότητας. Στην ιστοσελίδα του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας, στη διεύθυνση http://dide.flo.sch.gr/ssneonflo/index.php/books-links/teachers/217-2017-05-25-07-01-59, έχει αναρτηθεί η εισήγηση της κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών, ώστε να ενημερωθούν και όσοι/ες δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Ευχόμαστε όσα ειπώθηκαν να αξιοποιηθούν ουσιαστικά προς όφελος κάθε παιδιού.