– Φοβόμαστε να κοιμηθούμε στα σπίτια μας δηλώνουν οι κάτοικοι, που επιφύλαξαν «θερμή υποδοχή» στον υπουργό και πρόεδρο της ΔΕΗ

πηγή : e-ptolemeos.gr

Οι μετεγκαταστάσεις οικισμών δεν είχαν χρηματοδότηση και το κύριο είναι να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων και Ακρινής, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για την εξεύρεση των απαιτούμενων χρημάτων.



Οι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας, που βλέπουν το χωριό τους να «βουλιάζει» και να το «καταπίνει» το παρακείμενο λιγνιτωρυχείο, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, στην είσοδο του ξενοδοχείου «Παντελίδης», όπου διεξάγεται το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ και υποδέχτηκαν με διαμαρτυρίες τον υπουργό και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Μανόλη Παναγιωτάκη, ζητώντας την άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, είχαν μία συζήτηση σε έντονο ύφος.



Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρκέστηκε να πει με δήλωσή του, ότι «για τις μετεγκαταστάσεις έχουμε κάνει διαδοχικές συναντήσεις και είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας». Πρόσθεσε ότι «όπως ξέρετε μέχρι τώρα οι επίμαχες μετεγκαταστάσεις δεν είχαν χρηματοδότηση. Άρα ήταν μετεγκαταστάσεις που ζητούσαν να υπάρξουν Προεδρικά Διατάγματα χωρίς λεφτά. Θεωρώ πως αυτό δεν είναι σωστό, πρέπει να γίνουν σωστά Π.Δ., αλλά κυρίως να διασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μετεγκαταστάσεις. Είναι στην προσοχή μας, κάνουμε το καλύτερο δυνατό και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».


Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό υπήρξαν συναντήσεις από τις οποίες συστηματικά απουσίαζε η ΔΕΗ, τόσο με τον Γ. Σταθάκη, όσο και με τον προκάτοχό του, Πάνο Σκουρλέτη για τις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων και Ακρινής, με αντικείμενο την έκδοση Π.Δ., όμως το θέμα δεν προχώρησε. Από την άλλη, οι κάτοικοι των Αναργύρων δεν έκρυψαν την έκπληξή τους και την αγανάκτησή τους, όταν άκουσαν από τον Μ. Παναγιωτάκη στην Πτολεμαΐδα, να τους λέει ότι «δεν φταίει η ΔΕΗ για τα ρήγματα» στο χωριό τους, κάτι που επανέλαβε και μέσα στο συνέδριο, όταν ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΔΕΗ τον κάλεσε «να έρθεις να πάμε στους Ανάργυρους, να δεις από κοντά την κατάσταση που επικρατεί».
Στον έντονο διάλογο που είχαν οι κάτοικοι των Αναργύρων με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, του εξέφρασαν τον φόβο τους, «να κοιμηθούμε μέσα στα σπίτια μας», καθώς «σημειώθηκαν καθιζήσεις σε τρία σπίτια στο χωριό μας» και «τα ρήγματα έχουν φτάσει στην  άκρη του οικισμού». Όπως δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Τσισμαλίδης, «απαιτούμε να σταματήσει η κοροϊδία εκ μέρους της κυβέρνησης και της ΔΕΗ και να επισπευτούν οι διαδικασίες για άμεση μετεγκατάσταση, αφού δεν μπορούμε δυστυχώς να ζήσουμε στο χωριό μας».

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των Αναργύρων βρέθηκαν και μέσα στον χώρο του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, όπου αποδοκίμασαν τους εκπροσώπους κυβέρνησης και ΔΕΗ.


πηγή : e-ptolemeos.gr