Το Σαββατοκύριακο 27 & 28 Μαΐου 2017, διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, από τον Ραδιοσταθμό Focus FM 103,6 τον γνωστό Δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη και με την συνδρομή των στελεχών του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος «Prespa Resort & Spa» / «Villa ΠΛΑΤΥθέα» με επικεφαλής τον εκ των συνιδιοκτητών του, γνωστό Οικονομολόγο και φανατικό Φλωρινιώτη, κάτοικο Θεσσαλονίκης, κ. Στράτο Βασιλόπουλο, η "1η Off Road 4x4 Εξόρμηση από την Θεσσαλονίκη στις Πρέσπες"!  Το «Ράδιο Φλώρινα» αναμετέδιδε συνεχώς την εκπομπή του Focus FM 103,6  με τα επιτόπια ρεπορτάζ, τις εντυπώσεις των επισκεπτών αλλά και διάφορα χάπενιγκ με διαγωνισμούς και κληρώσεις προς τους συμμετέχοντες.

Το πρωί του Σαββάτου 27/05/2017, ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη για τις Πρέσπες, ένα εντυπωσιακό, «κομβόι» περίπου 80 αυτοκινήτων, από τα οποία περίπου 50 SUV 4x4 (τύπου Τζίπ)  στα οποία επέβαιναν περίπου 220 επιβάτες!

Η διαδρομή που ακολούθησε ήταν, Θεσσαλονίκη, Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Άγρας, Άρνισσα, Άγιος Παντελεήμωνας, Αμύνταιο, Κλειδί και στάση Ανασυγκρότησης, στην διασταύρωση της Βεύης!

Στην Διασταύρωση της Βεύης, το κομβόι διαχωρίστηκε στα Δύο, Η πρώτη ομάδα με  περίπου  50 SUV 4x4 (τύπου Τζίπ)  και η Δεύτερη ομάδα με περίπου 30 Επιβατικά και τζίπ:
Το μεν πρώτο, με τα περίπου 50 SUV 4x4 (τύπου Τζίπ)  και με την καθοδήγηση του εκ Θεσσαλονίκης Φλωρινιώτη κ. Στράτου Βασιλόπουλου, συνέχισε την ασφάλτινη Διαδρομή, διασχίζοντας τον κάμπο της Φλώρινας και μέσω των χωριών, Ιτέα, Μαρίνα, Κάτω Καλλίνικη, Άνω Καλλίνικη, Κάτω Κλεινές, Εθνικό, κατέληξαν στο χωριό Κρατερό.



Στην συνέχεια ακολούθησαν, τον δύσκολο χωματόδρομο και μέσα από ονειρική δασώδη διαδρομή, κατέληξαν στην φαλακρή κορυφή του Βαρνούντα σε υψόμετρο περίπου 2.100.
Η  πανοραμική θέα από την κορυφή του, τόσο προς τον κάμπο της Φλώρινας όσο και προς τις λίμνες των Πρεσπών, συναρπαστικότατη, κόβει την ανάσα! Η επιβλητικότητα του τοπίου γεννά έντονα συναισθήματα ευφορίας και ανάτασης, πλημμυρισμένα από τα πολυποίκιλα αρώματα της φύσης, μιας φύσης όπου κυριαρχεί το πράσινο.

Στην συνέχεια το κομβόι, πήρε τον κατήφορο, προς την Πρέσπα, μέσα από τα.. «Δασά λιβάδια» που λέει ο Κωστής Παλαμάς. Μοναδικές ελικοειδείς  καταπράσινες διαδρομές, μικροί  καταρράκτες με  κρυστάλλινα νερά, που σχηματίζουν το ποτάμι του Αγίου Γερμανού, ανάμεσα από ατέλειωτα κοπάδια αμέριμνων ζώων  που έβοσκαν, πινελιές στο δασωμένο φόντο , φτάνοντας στο  Γραφικό χωριό Άγιος Γερμανός.

Στην συνέχεια με ασφάλτινη Διαδρομή μέσω του Αγίου Γερμανού, Λαιμού και Κούλας Κατέληξαν περί τις 17:00, στην Θέση Κρήνα, στην Προβλήτα του Αγίου Αχίλλειου



Το δε δεύτερο γκρουπ , με τα Επιβατικά αυτοκίνητα, και με την καθοδήγηση του γνωστού Φλωρινιώτη Ορειβάτη, Θεόδωρου Φάτση, με τις τεράστιες  διεθνείς ορειβατικές του επιτυχίες.συνέχισε την ασφάλτινη Διαδρομή, προς Πρέσπα, μέσω Φλώρινας, διασχίζοντας τον Σακουλέβα μας ,με σκοπό να θαυμάσουν την παρόχθια διαδρομή, που ενέπνευσε τόσο τον μεγάλο Σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο αλλά και τους πάμπολλους Φλωρινιώτες Καλλιτέχνες. 
Μετά από μία πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα σε πυκνά δάση οξιάς, κατέληξαν στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου, ένα από τα παλαιότερα της χώρας, με τις μεγαλύτερες σε μήκος χιονοδρομικές πίστες και την μεγαλύτερη σε διάρκεια Χιονόπτωση. Το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο, από το οποίο διέρχεται Εθνική Οδός!

Στάση στο Γραφικό Πισοδέρι, με τον Μοδέστειο Ξενώνα, την μοναδική εκκλησία του χωριού και το μνημείο του Παύλου Μελά κτλ!
Επίσκεψη στο Ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, και στην συνέχεια μέσω Ανταρτικού και με ενδιάμεση στάση στην θέση Περιβόλι όπου το βλέμμα του επισκέπτη συναντά τον Νεραϊδότοπο των Λιμνών, κατέληξαν περί τις 16:30 στην Θέση Κρήνα της Μικρής Πρέσπας 
Εκεί επανενώθηκαν οι δύο ομάδες των Επισκεπτών 
Τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Γιαννάκης, με τα Στελέχη του «Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών», και την συνδρομή του εκ Πρεσπών ορμώμενου κ. Στράτου Βασιλόπουλου, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τον Εθνικό Δρυμό και τις μοναδικές αποικίες των Πουλιών και στην συνέχεια  μέσω της πλωτής γέφυρας μήκους 750 μέτρων, επισκέφτηκαν το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου όπου περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα του νησιού, όπου δεσπόζουν  τα Ερείπια της  ομώνυμης Βασιλικής.
Στο τέλος οι επισκέπτες τακτοποιήθηκαν σε Οκτώ ξενώνες των Πρεσπών,
Το βράδυ οι εκλεκτοί επισκέπτες απόλαυσαν τα εδέσματα στις ταβέρνες της περιοχής ενώ σχεδόν 80 τυχεροί απόλαυσαν, μαζί με το φαγητό, την ζωντανή μουσική με το Μουσικό Σχήμα του Κώστα Βέρτκα και τους συνεργάτες του. που είχε οργανώσει, σε αίθουσά του, το Ξενοδοχειακό συγκρότημα «Prespa Resort & Spa / Villa ΠΛΑΤΥ» θέα, στο Πλατύ.


Την 2η μέρα
Ο «ξεναγός» πλέον, κ. Στράτος Βασιλόπουλος, ξενάγησε τους επισκέπτες στα μνημεία του Εμφυλίου Πολέμου, (Σπηλιές Ζαχαριάδη και Κόκκαλη), στο χωριό Βροντερό και τα εγκαταλειμμένα χωριά Αγκαθωτό και Πυξό.
Στην  συνέχεια ορισμένα τζιπ 4x4, ακολούθησαν την συναρπαστική εκτός δρόμου διαδρομή, παράλληλα με τα σύνορα της Αλβανίας αλλά και τις απόκρημνες ακτές με τα μοναδικά ασκηταριά και  κατέληξαν στο Γραφικό Χωριό Ψαράδες.
Η περιπέτεια συνεχίστηκε με μία ομάδα, Τζίπ 4x4, όπου από το Χωριό Οξιά, ανέβηκαν στο όρος Τρικλάριον, στο εγκαταλελειμμένο χωριό Σφήκα, κατέληξαν στο χωριό Κώττας και μέσω Καστοριάς επέστρεψαν στην Θεσσαλονίκη.
Οι υπόλοιποι ακολούθησαν την παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας Καστοριάς και μέσω, Κορεστίων,  Κερασιάς, Απόσκεπου κατέληξαν στην Καστοριά και στην συνέχεια επέστρεψαν στην Θεσσαλονίκη.
Ήταν, ένα μοναδικό διήμερο σ’ έναν τόπο αγαπημένο, πανέμορφο και μοναδικό που η ηρεμία της φύσης σταματά τον χρόνο και λειτουργεί με διαφορετικούς ρυθμούς και άλλες προτεραιότητες.  
Ένα διήμερο έντονα φορτισμένο με υπέροχα συναισθήματα, εμπειρίες ξεχωριστές, εικόνες πολύχρωμες και τόσο διαφορετικές , που άγγιξαν  τις ψυχές των συμμετεχόντων  και σίγουρα άφησε εντυπώσεις και αναμνήσεις υπέροχες . Και  είναι αυτές που θα προκαλούν και θα συναινούν ταυτόχρονα στην επόμενη διοργάνωση μιας παρόμοιας φυγής από την καθημερινότητα και μιας  ενδόμυχης υπόσχεσης, ότι θα ξαναβρεθούν  πάλι κοντά του.
Το σύνολο των επισκεπτών έφυγαν ενθουσιασμένοι, από την οργάνωση, το μαγευτικό περιβάλλον των Πρεσπών και Γενικά της Φλώρινας αλλά και από την μοναδική φιλοξενία και ξενάγηση. Επέστρεψαν στα σπίτια τους, δίνοντας μοναδική υπόσχεση ότι σύντομα θα ξαναέρθουν στην Φλώρινα, με την πρόταση να το  επαναλάβουμε, γιατί όχι και να γίνει θεσμός!
Η τεράστια επιτυχία της εκδήλωσης αυτής η οποία πρόβαλε με μοναδικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό, τρόπο μια άλλη πτυχή του «Τουριστικού Προϊόντος» της Π.Ε. Φλώρινας και ιδιαίτερα των Πρεσπών, επιβάλει να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας όσους συνέβαλαν σε αυτό:
Πρώτο και καλύτερο τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Βενιέρη και Ολόκληρο το εκλεκτό Επιτελείο του Ραδιοσταθμού FOCUS FM 103,60 οι οποίοι με εξαιρετική θέρμη, οργάνωσαν, στήριξαν ποικιλοτρόπως, πρόβαλαν και διαφήμιζαν, για περίπου τρεις μήνες την Φλώρινα και την Πρέσπα.
Τον Φλωρινιώτη κ. Στράτο Βασιλόπουλο  οποίος μαζί με επιτελείο του, συνέβαλε, με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχημένη διοργάνωση, στην  καθοδήγηση και στην εξαιρετική ξενάγηση.
Τον γνωστό Φλωρινιώτη Ορειβάτη, Θεόδωρου Φάτση, με τις τεράστιες  διεθνείς ορειβατικές του επιτυχίες, ο οποίος αφιλοκερδώς, προσφέρθηκε αφ΄ενός μεν να διερευνήσει τις εναλλακτικές Ορεινές διαδρομές και να καθοδηγήσει την μία ομάδα των επισκεπτών.
Τον φίλο της Φλωρινιώτικης Γης, κ.  Τάσο Χατζή, από την εταιρία «ΒΡΟΧΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ΑΕ (αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Ford), λάτρης της φύσης και των εναλλακτικών διαδρομών, ο οποίος διέθεσε, αφιλοκερδώς, τρία οχήματα τα οποία υποστήριξαν το εν λόγω εγχείρημα.
Το «Ράδιο Φλώρινα» που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την εκδήλωση και για δύο μέρες αναμετέδιδε συνεχώς την εκπομπή του Focus 103,6, 
Τον Πρόεδρο κ. Νίκο Γιαννάκη και τα στελέχη του «Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών» 
Τους χορηγούς της εκδήλωσης:
«GREEN COLA», 
Ζαχαροπλαστεία «ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ»,
Μπύρα «ΕΠΙΛΟΓΗ» 
«ΚΕΦΙΡ   ΣΙΔΕΡΗΣ» και τέλος 
Τους Οκτώ ξενώνες των Πρεσπών, όπου κατέλυσαν οι επισκέπτες και έφυγαν ενθουσιασμένοι. Η αγαστή συνεργασία όλων και η φιλοξενία, παρακαταθήκη για όποια μελλοντική  εξόρμηση:
«Prespa Resort & Spa / Villa ΠΛΑΤΥθέα», στο Πλατύ.
«Μιμαλλώνες» και «Αριάδνη» στον Λαιμό.
«Βαρνούς» στον Άγιο Γερμανό
«Συντροφιά», «Αρχοντικό» και «Φίλιππος» στους Ψαράδες και
«Άγιος Αχίλλειος» στο ομώνυμο Νησάκι.
Ευχαριστούμε επίσης οποιονδήποτε άλλο βοήθησε και αυτή την στιγμή μας διαφεύγει!
Για το Ξενοδοχειακό συγκρότημα
PreSpa Resort & Spa / Villa ΠΛΑΤΥθέα.
Ακριβή Σβάρνα
Υπεύθυνη Marketing