Διαστάσεις χιονοστοιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις της “αγίας ανυπακοής” κατά των υπάκουων Οικουμενιστών!
Με συνθήματα “Έξω οι προσκυνητές του Οικουμενισμού” και “η Ορθοδοξία θα νικήσει”, αλλά και με πανώ κατά του οικουμενισμού και προσωπικά κατά του Οικουμενικού Πατριάρχου υποδέχτηκε χθες στην Μονή Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου πλήθος λαού αντιπροσωπεία απεσταλμένων εκ της Μητροπόλεως ιερέων. “Με ευθύνη του λαού δεν θα μπείτε μέσα”. Με αυτήν την φράση εμπόδισαν οι παρευρισκόμενοι την αντιπροσωπεία να εισέλθει στο ναό.

Παρουσία του διωκόμενου από τον Μητροπολίτη Θεόκλητο υπερήλικα και ασθενή ηγουμένου Γέροντα Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Καραβά ο κόσμος εμπόδισε την αντιπροσωπεία να εισέλθει στο ναό. Προς στιγμήν επικράτησε ένταση αλλά προς τιμήν του ο Γέροντας καθησύχασε τους πιο θερμόαιμους που επιχείρησαν να προπηλακίσουν την αντιπροσωπεία και εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να συλλειτουργήσει με την αντιπροσωπεία από την στιγμή που έχει προχωρήσει σε διακοπή μνημόνευσης, ενώ η αντιπροσωπεία μνημονεύει κανονικά τον Επίσκοπο.

Δυστυχώς κάποιοι πιστοί βασιλικότεροι του Βασιλέως συνέχισαν την ένταση και δεν σεβάστηκαν ούτε τον ασθενή Γέροντα που τους ζητούσε να ηρεμήσουν και τους φώναζε με όση δύναμη του είχε απομείνει “Σταματήστε είμαι εγώ υπεύθυνος”…

Βέβαια το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι πως μέλος της αντιπροσωπείας, και συγκεκριμένα ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας π. Αυγουστίνος Αξωνίδης, που υποστήριξε πως έχει κουρά στο μοναστήρι, παραδέχτηκε πως ο Οικουμενισμός είναι παναίρεση και άνοιξε διαόλογο με τους πιστούς. Αργότερα πάντως σε δηλώσεις του είπε πως η μη μνημόνευση του Επισκόπου δημιουργεί πρόβλημα στη Θεία Λειτουργία.”Αν ήταν εδώ ο Δεσπότης σήμερα θα τον σκότωναν; Θα έπαιρναν λίοθυς να του ρίξουν;” αναρτήθηκε.

Το δράμα της όλης υπόθεσης είναι πως πολλοί πιστοί παράτησαν την Θεία Λειτουργία που ήταν σε εξέλιξη για να επιτίθενται φραστικώς συνεχώς κατά της αντιπροσωπείας.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω Ιερά Μονή, σύμφωνα με τον 15ο Κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου, έπαυσε το μνημόσυνο και την κοινωνία του, μη αναγνωρίζοντάς τον έτσι ως Ορθόδοξο Μητροπολίτη Φλωρίνης, και αυτός γνωστοποίησε στην Ιερά Μονή ένα έγγραφο με το οποίο παύει από τις πνευματικές θέσεις τους τον Ηγούμενο, Γέροντα Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Καραβά, και τα δύο μέλη του Ηγουμενοσυμβουλίου.

Στο τέλος σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας έδειξαν να γνωρίζουν πως θα υπάρξει ένταση με την παρουσία τους αλλά έπραξαν όπως τους ζήτησε ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας. “Δείχνουν τον Πατριάρχη αλλά χτυπούν τον Επίσκοπο Φλωρίνης & Πρεσπών τον Σεβασμιώτατο πατέρα Θεόκλητο ο οποίος τους φέρθηκε πατρικά, με πατρικό λόγο και πατρικές επιστολές, πουθενά πρόκληση, αλλά βέβαια και μια αντικανονικότητα, ένα φάλτσο πράγμα στην Εκκλησία πρέπει να διορθωθεί” είπε μέλος της αντιπροσωπείας!

Νέα διακοπή μνημόνευσης στην Καστοριά
Στο μεταξύ εκρηκτικές αναφορές έρχονται από το Επταχώρι Καστοριάς παραμονή της πανηγύρεως της Αγίας Παρασκευής;

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστολογίου Κατάνυξις μέσα από το χωριό, ο Αρχιμανδρίτης Μόδεστος Διασάκης, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στις 19/7/2017 απέστειλε στον Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ, ομολογιακή επιστολή διακοπής της μνημόνευσης του, ως Οικείου επισκόπου, μαζί με έναν ακόμη μοναχό.

Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες και η χρονική σειρά των γεγονότων που ακολούθησαν, το γεγονός είναι πως ο π. Μόδεστος και ο μοναχός έχουν εκδιωχθεί από τον Ιερό Ναό με συνοπτικές διαδικασίες. Στο χωριό ο κόσμος είναι αναστατωμένος, τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά και η κατάσταση εκρηκτική.

Έχει επιβληθεί μια ιδιότυπη ομερτά, δεν δίδονται εξηγήσεις σε όποιον ρωτάει “γιατί και πως”. Το σίγουρο είναι οτι αναμένονται εξελίξεις …. 

κάμερα : Κώστας Μαυρίδης 
κείμενο : pentapostagma.gr