Με αγωνία περιμένουν οι κάτοικοι της Ακρινής Κοζάνης, αλλά και των Αναργύρων Φλώρινας την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την απαλλοτρίωση και τις μετεγκαταστάσεις των δύο οικισμών. Σύμφωνα με κατοίκους της Ακρινής και την πληροφόρηση που έχουν από κυβερνητικά χείλη, οι διατάξεις για την απαλλοτρίωση της Ακρινής και τις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων και Ακρινής, συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα Αυθαίρετα και συγκεκριμένα στο άρθρο 147.

Όλως αναφέρουν στον «Π.Λ.» οι ίδιες πηγές, αυτό θα σημαίνει ότι οι πολυ-αναμενόμενες αποφάσεις για την Ακρινή, αλλά και τους Ανάργυρους, πλέον θα κινήσουν τις διαδικασίες. Σημειώνουμε ότι οι κάτοικοι των δύο περιοχών σε συνάντηση που είχαν προ μηνών στην Κοζάνη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, είχαν λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα συμπεριλαμβάνονται και οι μετεγκαταστάσεις των δύο οικισμών.

Βέβαια, ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τους Ανάργουρους μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο κάνει την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού να προηγείται, ωστόσο αν τελικά περάσει ο νόμος στη Βουλή, δρομολογούνται όλες οι εξελίξεις,. που αναμένουν χρόνια οι κάτοικοι και της Ακρινής. Επόμενη διαδικασία θα είναι η ΔΕΗ να κηρύξει την απαλλοτρίωση των οικισμών και να ξεκινήσει η διαδικασία για το νέο χωριό της Ακρινής, το οποίο φιλοδοξείτε να στεγαστεί στην περιοχή της ΖΕΠ Κοζάνης.
Ωστόσο, η διαδικασία που ακολουθείται με το νομοσχέδιο είναι πως αυτό κατατίθεται στον προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, μετά στη διακομματική και τελικά αναμένεται η ψήφισή του από τη Βουλή. Αυτό που λένε κάτοικοι της Ακρινής στον «Π.Λ.» είναι πως περιμένουν να συζητηθεί στη Βουλή, ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να το δουν , ότι υπάρχει σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των κατοίκων.

Να σημειωθεί πως με βάση τα όσα έχει τονίσει ο υπουργός κ. Σταθάκης η απαλλοτρίωση των Αναργύρων θα γίνει με δαπάνη του δημοσίου, μετά και την μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο και τα όσα ακολούθησαν…

(prlogos.gr)