του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr

Και... ιαπωνικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή χθες κατά την πρώτη μέρα της τετ α τετ διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τις Βρυξέλλες για το «καλάθι» που θα πωληθεί ασκήθηκαν πιέσεις ως προς την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, κυβέρνηση και ΔEΗ γίνονται αποδέκτες εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ασιατικές εταιρίες, πέραν της Κίνας. Αρμόδιοι αξιωματούχοι, σημείωναν ενδεικτικά πως μία από τις εταιρίες – έκπληξη που ψάχνει... την υπόθεση της ΔEΗ και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι εντός των ημερών ανακοινώσεις, είναι μεγάλος ιαπωνικός επιχειρηματικός κολοσσός.

Πρόκειται για όμιλο με πολυσχιδή δραστηριότητα, ο οποίος εκτός από την ενέργεια, δραστηριοποιείται επίσης στην κατασκευή βιομηχανικών μονάδων και σιδηροδρομικών βαγονιών, εξορύξεις ορυκτών υλικών, παραγωγή χημικών ακόμη και στα τρόφιμα και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο ακόμη και για ενδιαφέρον από την Ινδία,με εταιρία του ενεργειακού τομέα να αναζητά την έξοδο της στην Ευρώπη, βλέποντας ως ευκαιρία την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι χώρα με κοιτάσματα λιγνίτη.

Με αυτά τα δεδομένα όπως και με ανάλογες βολιδοσκοπήσεις από εταιρίες ηλεκτρισμού της Τσεχίας και της Πολωνίας, το κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔEΗ που πραγματοποίησε χθες συνάντηση με στελέχη της Κομισιόν επέμενε, λένε οι πληροφορίες, στην ορθότητα της πρότασης που παρουσίασε για τις συγκεκριμένες μονάδες και ορυχεία που μπορεί να διαθέσει προς παραχώρηση στον ανταγωνισμό. Επιδίωξε να τεκμηριώσει τη συμβατότητα της με τους όρους της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών και μάλιστα προέτρεψε τη δοκιμασία της στο market test του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι υπουργείο ΠΕΝ και ΔEΗ, έχουν καταλήξει ως βέλτιστες λύσεις στην πώληση των δύο μονάδων του Αμυνταίου και των ορυχείων του, όπως και της μονάδας της Μελίτης και της άδειας κατασκευής και λειτουργίας της δεύτερης μαζί με τα ορυχεία της Βεύης.

Οι αξιωματούχοι της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., φέρονται, κατά τις πληροφορίες, να επιμένουν στις ενστάσεις τους ως προς την αποτελεσματικότητα αλλά και να αμφισβητούν αν πληρούνται οι όροι της συμφωνίας στο πλαίσιο του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν και είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες και θα συνεχιστούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, στη φαρέτρα της ελληνικής πρότασης βρίσκονται και οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης της ΔEΗ.

Πάντως, υπουργείο ΠΕΝ και ΔEΗ, σημειώνουν ότι η πρόταση καλύπτει τους όρους της συμφωνίας, δηλαδή να διατεθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων και να μην υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά η δημόσια επιχείρηση.

πηγή : energypress.gr via euro2day.gr