Τα ΚΕΠ του Δήμου Φλώρινας σας ενημερώνουν για τη διαδικασία υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής στο Πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες έτους 2017
Σας ενημερώνουμε ότι η υποδοχή και ηλεκτρονική συμπλήρωση των αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων παροχών στο Πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες έτους 2017, μέσω on- line διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των ΚΕΠ και του Κλάδου Μηχανογράφησης του ΟΓΑ, ξεκίνησε την 06 Οκτωβρίου 2017 και αφορά σε 1300 πολύτεκνες μητέρες, ασφαλισμένες στον ΟΓΑ. Στις πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες του Δήμου μας, θα καταβληθεί χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ.
Η υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Παροχής χρηματικών βοηθημάτων για τις πολύτεκνες μητέρες, ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ ξεκίνησε την Παρασκευή 06-10-2017 και θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα 06-11-2017. Η δικαιούχος πολύτεκνη αγρότισσα μητέρα μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε οποιοδήποτε ΚΕΠ. 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής χρηματικών βοηθημάτων του ΟΓΑ σε πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, οι δικαιούχοι θα πρέπει:

•Να είναι οι πολύτεκνες μητέρες, ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Επισημαίνεται ότι ο Κλάδος Αγροτικής Εστίας θα δέχεται δικαιολογητικά για έλεγχο καταβολής εισφορών (αφορά τις περιπτώσεις που η δικαιούχος πολύτεκνη μητέρα δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη ή δεν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών ή έχει εκπέσει της ρύθμισης), μέχρι την 04-11-2017                  (2 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας  υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα).

Να έχουν, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, γεννήσει τουλάχιστον 4 τέκνα, άγαμα, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω,, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα να είναι δικαιούχοι περίθαλψης ΟΓΑ με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Στους δικαιούχους ΔΕΝ θα περιλαμβάνονται πολύτεκνες μητέρες με τέκνα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φοιτούν σε Δημόσια ή ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού ή εξακολουθούν να σπουδάζουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΕΠΑΛ, ΤΕΕ).

Κάτοχοι βιβλιαρίων υγείας ΟΓΑ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Η δικαιούχος πολύτεκνη μητέρα, ασφαλισμένη στον ΟΓΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσει τα παρακάτω δικαιολογητικά, προκειμένου η ηλεκτρονική αίτηση να συμπληρωθεί σύμφωνα με αυτά :

α) Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητάς

β) Τα Βιβλιάρια Υγείας Ο.Γ.Α. (ατομικό και τέκνων). (Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το δικαίωμα της έμμεσης ασφάλισης των τέκνων στον ΟΓΑ δεν προέρχεται από την ασφαλισμένη στον ΟΓΑ μητέρα αλλά από τον ασφαλισμένο στον ΟΓΑ πατέρα/σύζυγο, θα πρέπει απαραίτητα να προσκομισθεί και το ατομικό βιβλιάριο του πατέρα/συζύγου).

γ) αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ΔΟΥ ή άλλου δημόσιου εγγράφου από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) της πολύτεκνης μητέρας και του συζύγου.

δ) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (αναζητείται αυτεπάγγελτα εφόσον δεν προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο κατά την υποβολή της αίτησης), από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός των γεννηθέντων τέκνων.

ε) Για τα παιδιά άνω των 18 ετών που σπουδάζουν στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) της ημεδαπής, φωτοαντίγραφο της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας («πάσο»).

ζ) Για τα παιδιά άνω των 18 ετών που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές ή σε ΙΕΚ της ημεδαπής και δεν εκδίδεται «πάσο», Βεβαίωση Σπουδών.

η) Για τα παιδιά άνω των 18 ετών και εφόσον είναι άνεργα, Βεβαίωση Ανεργίας του ΟΑΕΔ, (ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι κατά την υποβολή της αίτησης).

θ) Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου τράπεζας από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός ΙΒΑΝ της πολύτεκνης μητέρας, (ανεξαρτήτως αν η πολύτεκνη μητέρα είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού).

ι) Απόκομμα καταβολής εισφορών ΟΓΑ. Η προσκόμιση του δεν είναι υποχρεωτική για την υποβολή της αίτησης, διευκολύνει όμως στη διαδικασία ανεύρεσης του Αριθμού Μητρώου ΟΓΑ.
κ) Σε περίπτωση που τρίτο πρόσωπο προσέλθει για την υποβολή αίτησης συμμετοχής, πρέπει εκτός όλων των άλλων δικαιολογητικών να προσκομίσει και εξουσιοδότηση της αιτούσας. Τρίτο πρόσωπο θεωρείται και ο σύζυγος.
λ) Διαζευκτήριο ή συμφωνητικό (αφορά διαζευγμένες ή εν διαστάσει μητέρες) από το οποίο να προκύπτει ποιός γονέας έχει την επιμέλεια του/των παιδιού/ων.

Η Διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό μεγαλύτερο των χιλίων τριακοσίων (1300) ατόμων ως κριτήριο επιλογής καθορίστηκε η κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ. Ωστόσο, προτεραιότητα στην κλήρωση θα έχουν οι πολύτεκνες μητέρες, οι οποίες δεν κληρώθηκαν στα προηγούμενα προγράμματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με το ανωτέρω Πρόγραμμα (προϋποθέσεις συμμετοχής, δικαιολογητικά και διαδικασία υποβολής αίτησης κ.λ.π.), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) στη διαδρομή Προγράμματα Αγροτικής Εστίας / Πληροφορίες για τους δικαιούχους προγραμμάτων Αγροτικής Εστίας ή να απευθύνονται στα ΚΕΠ του Δήμου μας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ωράριο Λειτουργίας του ΚΕΠ της πόλης μας είναι : 
ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08:00 – 20:00 και 
ΣΑΒΒΑΤΟ 08:00 – 14:00, 
ενώ των αποκεντρωμένων ΚΕΠ του Δήμου 
ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07:30 – 15:30.