Στους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης βρέθηκαν το σαββατοκύριακο τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής. Το Σάββατο 21/10/2017 η επιτροπή επισκέφτηκε το ορυχείο Αμυνταίου και την Τ.Κ Αναργύρων, όπου συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις για την απαλλοτρίωση του οικισμού, ενώ ο πρόεδρος κ. Τσισμαλίδης ευχαρίστησε τους βουλευτές που ψήφισαν το σχετικό άρθρο. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε σύσκεψη φορέων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Στη συζήτηση, στην οποία παρέστη και ο εκπρόσωπος του συλλόγου προστασίας Βεγορίτιδας κ. Πρώϊος, τέθηκε και το ζήτημα της λίμνης Βεγορίτιδας, για το οποίο η πρόεδρος της επιτροπής δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με γνώμονα την σύσταση Φορέα Διαχείρισης της λίμνης. 
    
Η πρόεδρος της επιτροπής κ. Αικατερίνη Ιγγλέζη αναφέρθηκε στην επώδυνη διαδικασία στην οποία υποβάλλεται όλη η Δυτική Μακεδονία και κυρίως οι Π.Ε. Φλώρινας και Κοζάνης, προκειμένου η χώρα να διατηρήσει την ενεργειακή της αυτάρκεια. Αναφέρθηκε, επίσης, στην σπουδαιότητα του λιγνίτη, ως εθνικού προϊόντος για την ενέργεια, αλλά και στην ανάγκη αποκατάστασης των λιγνιτικών πεδίων με βασικό σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Την Κυριακή 22/10/2017 τα μέλη της επιτροπής επισκέφτηκαν την περιοχή των Πρεσπών, όπου συναντήθηκαν με το δημοτικό συμβούλιο και φορείς της τοπικής κοινωνίας. Στις συναντήσεις αυτές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και να διαπιστώσουν την ανάγκη της περαιτέρω ενίσχυσης των μέτρων για την προστασία και την ανάδειξή του.   
Η επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην περιφέρειά μας είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πραγματικά προβλήματα της ενεργειακής παραγωγής και της ανάγκης λήψης μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο ρόλος της, βέβαια, είναι συμβουλευτικός αλλά σίγουρα αναγκαίος για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς την κεντρική κυβέρνηση, που επιδεικνύει σε κάθε περίπτωση περιβαλλοντική ευαισθησία. Στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου μας.
               
Από το Γραφείο Τύπου