πηγή : energypress.gr

Εντελως απρόθυμες είναι οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες για να προσέλθουν και να συμμετέχουν στη διαδικασία πωλήσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αν δεν έρθουν εταιρείες από την Κίνα, την Ιαπωνία, ενδεχομένως και από τις ΗΠΑ, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Αυτό είπε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στα πλαίσια του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT, που διεξάγεται στην Αθήνα, τονίζοντας επίσης ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για αποθάρρυνση επενδύσεων από τρίτες χώρες όπως η Κίνα. 

"Οι συναλλαγές με την Κίνα είναι προς όφελος της ΕΕ έστω και αν βλάπτονται προσωρινά κάποια συμφέροντα. Εμείς θεωρούμε καλοδεχούμενες και επιδιώκουμε τις επενδύσεις από την Κίνα", ανέφερε σχετικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τη χώρα μας, αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της Επιχείρησης. Ο κ. Παναγιωτάκης στάθηκε σε όλα τα πιθανά έργα διασυνδέσεων που μπορούν να γίνουν περιφερειακά, τόσο στον άξονα βορρά-νότου, όσο και στον ανατολή-δύση.

Σχετικά με τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, ο κ. Παναγιωτάκης σχολίασε πως "αν είχε υιοθετηθεί η πρόταση της ΔΕΗ για κατασκευή της διασύνδεσης της Κρήτης με το σύστημα ΒΟΤ, δηλαδή χωρίς ανάγκη άμεσης διάθεσης κεφαλαίων, αυτό θα αύξανε την αξία πώλησης του ΑΔΜΗΕ με άμεσο, σημαντικό όφελος για τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ήταν σε προχωρημένες επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις-κατασκευαστές καλωδίων και άλλες, καθώς και ξένες, για τη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού σχήματος".

Μιλώντας για τις ευρύτερες προοπτικές της ΔΕΗ, είπε ότι "στο εξωτερικό, και ειδικότερα στην περιφερειακή αγορά της Βαλκανικής η ΔΕΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει leader". Πρόσθεσε, δε, ότι "αναζητούμε και σχεδιάζουμε επενδύσεις σε προσοδοφόρα έργα παραγωγής ΗΕ, κυρίως υδροηλεκτρικά και άλλες ανανεώσιμες πηγές, αλλά και σε θερμικούς σταθμούς".

Τέλος, αναφορικά με τις ΥΚΩ, είπε ότι "η ΔΕΗ δεν διεκδικεί ούτε ένα σεντ περισσότερο από ότι έχει δαπανήσει".