ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Με δόσεις και με τεράστιες καθυστερήσεις πληρώνει ο ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς

Κύριε Υπουργέ,
Στις 08/04/2017 στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου νομού Φλώρινας και συγκεκριμένα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Βεγόρας, Αντιγόνου, Φιλώτα κ.ά. καταγράφηκαν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού. Μεγάλες ήταν οι καταστροφές που υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, αμυγδαλιές, κερασιές). 
Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές μετά από 8 μήνες, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2016 και οι αποζημιώσεις άρχισαν να καταβάλλονται αρκετούς μήνες αργότερα, όταν ήδη είχαν χτυπηθεί εκ νέου οι παραγωγοί από ακραία φυσικά φαινόμενα (χαλάζι, Μάιος-Ιούνιος του 2017), με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής τους. 
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι, πως αντί ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει εφάπαξ τους πληγέντες παραγωγούς, τους πληρώνει με δόσεις και ακόμη και σήμερα, τους χρωστά το 11% περίπου των οφειλόμενων χρημάτων από τις ζημιές του 2016. Για το 2017, ούτε λόγος φυσικά. Ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να φανεί φερέγγυος απέναντι στους παραγωγούς, θα μπορούσε να κάνει χρήση των αποθεματικών του από τα προηγούμενα έτη. Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε, τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, δηλαδή  ο κόπος και ο ιδρώτας των αγροτών, μεταφέρθηκαν (μαζί με αυτά άλλων φορέων του δημοσίου, των δήμων κλπ), στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να μπορέσει το κράτος να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και να εξοφλήσει τα χρέη του προς τους δανειστές, σε περίπτωση που δεν έκλεινε κάποια αξιολόγηση και δεν λαμβάναμε τη δόση από την Ευρώπη. Τους λάθος χειρισμούς και τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης, καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες -και όχι μόνο-.
Οι παραγωγοί κ. υπουργέ, βρίσκονται σε απόγνωση και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό-οικογενειακό. Κι ενώ ο ΕΛΓΑ απαιτεί από τους παραγωγούς την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ο ίδιος, όταν έρθει η στιγμή της πληρωμής, εμφανίζεται αφερέγγυος και κακοπληρωτής. Παράλληλα, τείνει να γίνει κανόνας πλέον η υποεκτίμηση των ζημιών, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι παραγωγοί να αποζημιώνονται με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έπρεπε πραγματικά να λάβουν, με βάση το ύψος απολεσθείσας παραγωγής.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Γιατί ο ΕΛΓΑ δεν προχωρά στην εφάπαξ εξόφληση των αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, αλλά τους πληρώνει με δόσεις σε βάθος χρόνου;
Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει σε επαγγελματικό, αλλά και σε προσωπικό-οικογενειακό επίπεδο ένας αγρότης με κατεστραμμένη παραγωγή, όταν το κράτος 20 μήνες μετά την απώλεια της παραγωγής δεν τον έχει εξοφλήσει ακόμα κι ενώ στο μεταξύ έχει υπάρξει και δεύτερη απώλεια παραγωγής εξαιτίας φυσικών φαινομένων;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αντωνιάδης