Στέργιος Γ. Ιατρού fonikastorias.gr

Τις έντονες διαμαρτυρίες τους εξέφρασαν πρός το fonikastorias.gr και τη «ΦΩΝΗ» συμπολίτες μας οδηγοί για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί (και πόσοι ακόμη θα την υποστούν), από την ανύπαρκτη πληροφοριακή πινακίδα κατεύθυνσης πρός Κορέστεια, Πρέσπες, Φλώρινα, λίγο πρίν τον ανισόπεδο νέο κόμβο Κορομηλιάς και κατευθύνθηκαν παρασυρόμενοι, πρός το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, μέσω του νέου δρόμου που δόθηκε στην κυκλοφορία τον π. Ιούλιο.

Με αφορμή λοιπόν αυτές τις διαμαρτυρίες, επισκεφθήκαμε τον κόμβο και φωτογραφίσαμε το πρόβλημα, καθώς και άλλες αβλεψίες σε πληροφοριακές πινακίδες στην περιοχή.
Ως γνωστόν, στις 14 Ιουλίου φέτος, εγκαινιάστηκε με επισημότητα και δόθηκε στην κυκλοφορία, το τμήμα του δρόμου Κορομηλιά – Κρυσταλλοπηγή, του κάθετου άξονα 45 της Εγνατίας Οδού Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή.


Δυστυχώς όμως – και είναι άξιον απορίας – δεν έχει τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα, πρίν τον ανισόπεδο κόμβο της Κορομηλιάς, πρός Κορέστεια, Πρέσπες, Φλώρινα.

Αντίθετα, υπάρχει νωρίτερα μεγάλη πινακίδα κατεύθυνσης, πρός ΚορομηλιάΜεταλλεία ΛΑΡΚΟ – Ιεροπηγή, ενώ δεν αναγράφεται η Κρυσταλλοπηγή! (φωτο 1).

Συνεχίζοντας, βρισκόμαστε λίγο πρίν τον κόμβο, βλέποντας μόνο πινακίδα πρός Κορομηλιά (!) (φωτο 2) και πουθενά ύπαρξη πληροφοριακής πινακίδας πρός Κορέστεια, Πρέσπες, Φλώρινα, που αυτή θα έπρεπε να υπάρχει στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα, οι οδηγοί που θα ήθελαν να κατευθυνθούν πρός τα μέρη αυτά, να παρασύρονται και να ακολουθούν ευθεία τον δρόμο Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή, χωρίς την δυνατότητα άμεσης επιστροφής, αντιλαμβανόμενοι την λάθος κατεύθυνση που πήραν.

Φαντάζεστε όμως τι θα γινόταν, αν λειτουργούσαν και τα διόδια που έχουν τοποθετηθεί στο τμήμα αυτού του δρόμου, λίγο πρίν από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής; Σίγουρα θα γινόταν το «έλα να δείς!», γιατί πέρα από την ταλαιπωρία,  θα έπρεπε να πληρωθούν και δυό φορές διόδια, του πήγαινε και της αναγκαστικής επιστροφής, χώρια τα επιπλέον καύσιμα!

Ακολουθώντας τώρα την έξοδο πρός Κορομηλιά (φωτο 3) και ακολουθούμε τον γνωστό μας πλέον δρόμο, όπου λίγο πρίν τον κόμβο, βρίσκουμε πινακίδες, μόνο πρός  Κορυτσά και Κορομηλιά (ούτε προς Καστοριά) (φωτο 4) και πουθενά πάλι πινακίδα πρός Κορέστεια, Πρέσπες, Φλώρινα.



Αλλά και στον συγκεκριμένο κόμβο, ερχόμενοι μέσω Λεύκης – Κορομηλιάς, αντικρύζουμε δύο πινακίδες, πρός Κορυτσά και Κοζάνη μόνο (φωτο 5) και καμία πινακίδα στο σημείο αυτό, προς Κορέστεια, Πρέσπες, Φλώρινα.

Άντε να βρούν άκρη μ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, οι ξένοι οδηγοί και μάλιστα βράδυ. Την «έβαψαν»!

Ναί μέν φτιάχνουμε καινούργιο, γρήγορο και ασφαλές οδικό δίκτυο αλλά παράλληλα θα πρέπει να φροντίζουμε κύριοι αρμόδιοι και για την ύπαρξη της απαραίτητης πληροφοριακής σήμανσης, η οποία θα διευκολύνει και δεν θα ταλαιπωρεί τους οδηγούς.


Νομίζουμε λοιπόν πως άμεσα οι αρμόδιοι θα εξετάσουν το ολο πρόβλημα στην περιοχή και θα βάλουν τέρμα στην ταλαιπωρία των οδηγών, τοποθετώντας τις ανάλογες πληροφοριακές, συνάμα και χιλιομετρικές, πινακίδες, σε όλη αυτή την περιοχή.


Στέργιος Γ. Ιατρού
fonikastorias.gr