Τους υποψήφιους του συνδυασμού του «Επιμελητηριακή Συνεργασία» , το έργο του καθώς και τους στόχους της νέας του θητείας , παρουσίασε χθες Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 στη Φλώρινα.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν το σύνολο των υποψηφίων , ο Αντιπεριφερειάρχης Στέφανος Μπίρος, ο περιφερειακός σύμβουλος Χατζίδης Νίκος οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Φλώρινας Μιχάλης Καρακόλης και Σταύρος Παπασωτηρίου, ο υποψήφιος πρόεδρος για το ΕΒΕ Κοζάνης Μόσχος Βασίλης.
Να επισημάνουμε ότι ο συνδυασμός «Επιμελητηριακή Συνεργασία» είναι ο μοναδικός για το ΕΒΕ Φλώρινας.







































Απευθυνόμενος προς τους υποψήφιους του συνδυασμού του ο κ. Σαπαλίδης είπε:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω στην πρώτη μας επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού μας «επιμελητηριακή συνεργασία» της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι.
Πριν ξεκινήσουμε θέλω να επισημάνω ότι σήμερα μετράμε απουσίες άξιων συναδέλφων μας που στήριξαν τον αγώνα μας του Φουντουκίδη Γιώργου, Κώτσιου Βασίλη και Τσεκουτάνη Χρήστου.
Καλωσορίζω στην αποψινή μας πανηγυρική συνάντηση τον συνάδελφο μας Νίκο Δημητρόπουλο α΄ αντιπρόεδρο στην προηγούμενη διοίκηση που μας τιμά με την παρουσία του. Ευχαριστώ από καρδιάς και τους συναδέλφους μας Βυσίνη Γιάννη β΄αντιπρόεδρο καθώς και τους Μελίσα Δημήτρη και Δογούλη Δημήτρη και να τονίσω την σημαντική συνεισφορά τους στην επιτυχία των στόχων μας κατά την εξαετία που διανύσαμε στο τιμόνι του επιμελητηρίου Φλώρινας.

Ο συνδυασμός «επιμελητηριακή συνεργασία» είναι πολυσυλλεκτικός συνδυασμός.
Έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο το οποίο είναι παραδεκτό από το σύνολο σχεδόν των μελών μας αλλά και από την τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό και δεν άφησε περιθώρια για τη δημιουργία άλλων σχημάτων στις εκλογές αυτές.
Κι αυτό το έργο έγινε με δικά μας χρήματα, χωρίς καμιά κρατική στήριξη και βοήθεια, αξιοποιώντας με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο και με διαφάνεια κάθε ευρώ των μελών μας. Με μετρημένες και υπολογισμένες παρεμβάσεις και προτάσεις και με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και απολογισμού.
Όμως συνάδελφοι αυτό το έργο είναι και ο μεγάλος μας ανταγωνιστής στη νέα μας θητεία. Για να γίνουμε αποτελεσματικότεροι πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, πιο επίμονοι, καλύτερα οργανωμένοι πιο αποφασιστικοί.

Θέλουμε ένα επιμελητήριο πιο μαζικό, ακόμα πιο κοντά στα μέλη μας και τα προβλήματα τους. Τους δρόμους που ανοίξαμε να τους διαπλατύνουμε, για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες μας, να παράξουμε πλούτο στην τοπική μας οικονομία.
Συνεπείς στις αρχές μας, προσηλωμένοι στις διακηρύξεις και το πρόγραμμα μας, αγωνιστικοί στις διεκδικήσεις μας, δεν κάναμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Συγκρουστήκαμε με ηγεμονικές νοοτροπίες, με πολιτικές αγκυλώσεις και βάλαμε το επιμελητήριο μας και τα προβλήματα του πέρα και πάνω απ’ όλα. Δεν τα κάναμε όλα. Δεν μπορέσαμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε όλες μας τις διεκδικήσεις. Όμως κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν αγωνιστήκαμε με πάθος και πείσμα. Είμαστε εδώ όλοι και όλες για να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε από την προηγούμενη μας θητεία. Τώρα ξέρουμε και μπορούμε καλύτερα, στηριζόμενοι στη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε.
Ο συνδυασμός μας «επιμελητηριακή συνεργασία» είναι συνδυασμός ενότητας, συνεργασίας και συλλογικότητας, απαλλαγμένος από παθογένειες του παρελθόντος. Μια ενότητα χρήσιμη για την επιχειρηματικότητα και επωφελής για τους συναδέλφους μας.
Στη νέα μας θητεία έχουμε βάλει υψηλούς στόχους και θα χρειαστεί η συμβολή όλων σας. Πάμε πάλι όλοι μαζί, για καλύτερο αποτέλεσμα.
Στον δύσκολο αυτό δρόμο θα βαδίσουμε στα πατήματα του έργου μας, θα στηριχτούμε στην εμπιστοσύνη των μελών μας και φυσικά στη δική σας συμμετοχή.
Συναδέλφισες και συνάδελφοι στο Επιμελητήριο Φλώρινας κατά την διάρκεια της 6ετους θητείας μας ξεπεράσαμε σε έργα και δράσεις κάθε προσδοκία και στόχευση. Η απελθούσα διοίκηση με τη συνδρομή όλων σας έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο.
Ένα έργο το οποίο σας περιγράφω σε αδρές γραμμές παρακάτω.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Πραγματοποιήσαμε :

Ανάπτυξη της περιοχής και επιχειρηματικότητα

1.
Κάναμε συνέδριο το 2014, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής αλλά και των αδυναμιών της, με τέσσερα θεματικά εργαστήρια.
2. Καταθέσαμε προτάσεις στο αναπτυξιακό συνέδριο με συνεχόμενες διεκδικήσεις για χερσαίο λιμάνι (διαμετακομιστικό κέντρο, ενδυνάμωση ΒΙΠΕ, κάθετος άξονας, αρδευτικά φράγματα, σιδηροδρομική γραμμή, σύνδεση για εμπορευματικές μεταφορές Καύκασος- Bitola και σύνδεση με σιδηροδρομική Εγνατία, ειδική φορολογική ζώνη.
3. Έγινε συνάντηση για οργάνωση των υποδομών των Επιμελητηρίων, παρουσία αντιπροσωπίας της πολιτικής ηγεσίας και των τοπικών αρχών.
4. Ενημερώσαμε δημοσιογράφους ξένους και ντόπιους για τον αγροτουρισμό και την προώθηση γάλακτος.
5. Προωθήσαμε την γαστρονομία στο Money Show στο καζίνο Θεσσαλονίκης.
6. Ως Επιμελητήριο καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τον Αναπτυξιακό νόμο προς όφελος της επιχειρηματικότητας.
7. Αναβιώσαμε στην Πρέσπα το έθιμο ‘’τσιρόνια- φασόλια’’ με στόχο την επανεκκίνηση τις οικονομίας του αγροτουριστικού προορισμού.
8. Καταθέσαμε προτάσεις στους αρμόδιους υπουργούς με στόχο τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό, την δικτύωση με τον τοπικό ΟΑΕΔ, για θέματα μαθητείας και εκπαίδευσης .

Εξωστρέφεια επιχειρήσεων
1. Υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας με Αλβανία και Fyrom ,στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης και εμπορικοί ακόλουθοι. Στην συνάντηση αυτή βραβεύθηκαν και επιχειρήσεις.
2. Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με όλα τα Βαλκανικά Επιμελητήρια και την Κύπρο .
3. Συνεδριάσαμε στην Φλώρινα το Επιμελητήριο Φλώρινας με αυτά της Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Λακωνίας, Πρέβεζας, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης.
4. Συμμετείχαμε σε εκθέσεις εξωτερικού στη Σαουδική Αραβία, Φραγκφούρτη, Παρίσι, Γερμανία (Anuga), Σερβία, Detrop, Fyrom, Αλβανία- Τίρανα, ΔΕΘ, Κομοτηνής, Καβάλας, Ιωαννίνων κ.α.
5. Είχαμε επιχειρηματικές αποστολές με το Enterprise Greece, στην Κορέα, Κίνα, Alibaba, Fyrom, Αλβανία, συμμετοχή σε οικονομικά φόρουμ στο Βελιγράδι και Τίρανα.
6. Συμμετείχαμε με επιχειρήσεις μας στο πρώτο Ελληνοϊταλικό φόρουμ στον Τάρανδο της Ιταλίας και στο 2ο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα .
7. Πωλήθηκαν 10 εκατομμύρια λίτρα γάλα σε Γάλλο επενδυτή.
8. Το Επιμελητήριό μας έγινε μέλος του Δικτύου Ελληνικών & Κυπριακών Επιμελητήριων.
9. Επίσκεψη στη Φλώρινα του Προέδρου της Σερβικής & Βοζνιακής Δημοκρατίας καθώς και του Υπουργού Άμυνας της Σερβίας, των Δημάρχων Νόβισατ και Λέσκοβατς και το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για την προώθηση ιστορικού τουρισμού.

Παρεμβάσεις για τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων

1. Πραγματοποιήσαμε ημερίδα με το Κίνημα Πολιτών- «Καταναλώνω ό,τι παράγω».
2. Κινητοποιήσαμε την αγορά και κλείσαμε τα σύνορα, διαμαρτυρόμενοι για την «αιμορραγία» προς την γείτονα χώρα
3. Υπογράψαμε τη συνεργασία με το επιμελητήριο Πρέβεζας και εκδώσαμε την εκπτωτική κάρτα ‘’ΠΑΩ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΑΩ ΠΡΕΒΕΖΑ’’.
4. Πραγματοποιήθηκαν ημερίδες για τα κόκκινα δάνεια σε συνεργασία με εξειδικευμένους δικηγόρους και οικονομολόγους, για τη ρύθμιση οφειλών. Έγιναν συναντήσεις στην Αθήνα με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων της περιοχής μας.
5. Εκπονήσαμε έρευνα σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ για τις διασυνοριακές μετακινήσεις, η περίπτωση της Φλώρινας και του ευρωπαϊκού συναλλάγματος.
6. Συμμετείχαμε και πρωταγωνιστήσαμε σε κοινωνικούς αγώνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα κατασχετήρια ΚΕΑΟ, για τις διακοπές ρεύματος σε συναδέλφους μας διαμαρτυρηθήκαμε στην ΔΕΗ.

Εκπαίδευση – επιμόρφωση
Πραγματοποιήθηκαν :
1. Επιμορφωτικές ημερίδες για τα αρωματικά φυτά και την επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης.
2. Εκπαιδευτικά σεμινάρια Τεχνικών Ασφαλείας Γ’ και Β’ κατηγορίας, ΕΦΕΤ. Επιμορφώθηκαν 3.000 άτομα.
3. 50 επιχειρήσεις δέχθηκαν δωρεάν συμβουλευτική για τη διέξοδο από την κρίση.
4. 30 επιχειρήσεις παρακολούθησαν σεμινάρια το 2015 με θέμα τις εξαγωγές. Με το Enterprise Greece διοργανώθηκαν σεμινάρια με θέμα τις ασφάλειες εξαγωγών. Το παρακολούθησαν 25 επιχειρήσεις.
5. Επίσκεψη σε όλες τις σχολικές μονάδες για την προβολή, προώθηση της τοπικής καταναλωτικής συνείδησης.
6. Πραγματοποιήθηκαν σχολικές εκδρομές (500 μαθητές) σε μεταποιητικές επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τα τοπικά προϊόντα και να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.
7. Προσκλήθηκαν σχολικές μονάδες με ειδικές εκπτώσεις για εκπαιδευτικές εκδρομές.
8. Δημιουργήσαμε το πρώτο παραμύθι για τη Φλώρινα ‘’Η Μάγισσα Τσούσκα και το χιόνι’’.

Στόχοι της νέας μας θητείας
· Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για την δημιουργία Χερσαίου λιμανιού και για τον σκοπό αυτό εκπονούμε μελέτη.
· Σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ με το σιδηροδρομικό δίκτυο και λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας- Bitola (Μοναστήρι) για εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές.
· Κατασκευή του κάθετου άξονα και σύνδεση των επιχειρήσεων μας με την Εγνατία για ασφαλές και σύντομο οδικό δίκτυο.
· Δημιουργία ειδικής φορολογικής ζώνης.
· Ίδρυση Βαλκανικής Επενδυτικής Ζώνης με ειδικά κίνητρα
· Προώθηση του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας στις γειτονικές μας χώρες και όχι μόνο.
· Ανάδειξη σε ΠΟΠ της κόκκινης πιπεριάς και γαλακτοκομικών προϊόντων.
· Λειτουργία γραφείου διασύνδεσης στο Επιμελητήριο, με στόχο τη διακίνηση της πληροφορίας σε όλα τα Επιμελητήρια, που έχουμε υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας.
· Παροχή πληροφοριών από το Επιμελητήριο μας στους συναδέλφους μας, για μια σωστή επενδυτική πρόταση.
· Λειτουργία στο Αμύνταιο κέντρου υπηρεσιών για τα μέλη μας.
· Συνέχεια των συναντήσεων και δικτυώσεων με στόχο την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας.