Λίνα Κεκέση | protothema.gr

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί διευθυντές σχολείων- κυρίως στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας- αφού τα χρήματα που έχουν υπολογιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, που έρχονται αντιμέτωπα με την έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης.

Για το λόγο αυτό, πολλοί διευθυντές σχολείων έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα αποστολής αιτημάτων σε διάφορες οργανώσεις, σε ιδρύματα  και ιδιωτικούς φορείς τους οποίους παρακαλούν για να συνδράμουν οικονομικά ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων τους, αλλά κυρίως να τους εφοδιάσουν με πετρέλαιο για να έχουν θέρμανση τα παιδιά.

ΦΛΩΡΙΝΑ

Το protothema.gr επικοινώνησε με διευθυντές σχολείων κυρίως της βόρειας Ελλάδας, εκεί που εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω και των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίοι εξήγησαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού σχολείου Υδρούσας στη Φλώρινα κ. Σταύρος Βοσκόπουλος είπε σχετικά με το θέμα:

«Μακάρι να βρίσκονταν κάθε χρόνο ένας με δυο ιδιώτες να μας χορηγούν με έναν ή δυο τόνους πετρέλαιο αλλά η προσπάθειά μας δεν είναι πάντα επιτυχής. Λόγω του ότι οι δαπάνες του κράτους προς τα σχολεία έχουν μειωθεί 30% με 40% δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να λυθούν  τα λειτουργικά προβλήματα που έχουμε. Για παράδειγμα εμείς εδώ χρειαζόμαστε 7 τόνους πετρέλαιο για 760 τ.μ σχολείο και το κράτος, μου δίνει  8.000 ευρώ. Εγώ με τα χρήματα αυτά μπορώ να βάλω 8 τόνους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν με φτάνουν τα χρήματα αυτά και για τις άλλες υποχρεώσεις του σχολείου όπως είναι τα λειτουργικά έξοδα, ΔΕΗ, τηλέφωνα, internet, έκτακτες ανάγκες, χαρτικά αναλώσιμα για φωτοτυπίες, πώς θα πληρωθούν όλα αυτά;» αναρωτιέται ο κ. Βοσκόπουλος και προσθέτει:

«Ετοιμαζόμουν να κάνω μια αίτηση σε εταιρεία με πετρελαιοειδή που χορηγεί δωρεάν πετρέλαιο σε σχολεία και θα έστελνα μια επιστολή για να στείλει και στο δικό μας σχολείο που έχουμε ανάγκη. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα πάρουμε αλλά κάποια σχολεία πέρυσι πήραν πετρέλαιο με αυτό τον τρόπο».

Λίνα Κεκέση | protothema.gr